Fonó Vicében

A Beszterce-Naszód megyei kis, szinte színmagyar falu, Vice közössége ismét bebizonyította élni akarását. Az évi rendszerességgel megszervezett Hagyaték Néptánctalálkozó, az iskola fennmaradását biztosító, Bástya Egyesület által működtetett bentlakás, illetve a Szent István családi ház mind kiemeli a falut a környező települések sorából, ahol már sok helyen lemondtak a küzdelemről, feladva az értékeink megőrzéséért vívott harcot.

 

A Rinsumageest-i (Hollandia) testvérfalu és a Bástya Egyesület támogatásával, valamint a helyi református lelkipásztor, Gáspár Erika irányítása alatt ezúttal klub indult a helyi fiataloknak, ahol hétvégeken összegyűlhetnek. A jókedvhez nem kell más, csak egy kis helyiség meg egy duruzsoló kályha. A szórakozást a pingpong, a csocsó, no meg a pénteki filmvetítés biztosítja. Délután a kisebbeknek, este a nagyoknak és felnőtteknek is nyitott a kicsi, de barátságos klubhelyiség.

A lelkész vezetésével immár másodszor is újraindult a fonó, ami remek alkalom a találkozásra, mert, ahogy azt sokan tudják, az emberek szinte alig járnak ki a házból, a telet többnyire televízió előtti hibernálásban töltik. A fonó nyitott minden érdeklődő előtt, örömmel várják a fiatalokat is, remélve, hogy átmentődik a hagyomány egy élő töredéke az utánunk jövő nemzedék szívébe.

 

 

 

 

 

Jó hír, hogy eljöttek fiatal lányok is, akiket az elhangzó történetek visszavezettek a 30-as, 40-es évek Vicéjébe, a háborúba menő leventék, a pörge kalapos legények és a táncos lábú "lyányok" falujába, ahol egykor annyi "nép lakott", hogy a fonót több háznál tartották, s külön lányoknak meg asszonyoknak. Megelevenedett a régi népviselet, a tapasztott tornácos kis házakban folyó élet, amikor a dolgok egyszerűbbek s a közösségek összetartóbbak voltak. Ahol az érték még érték volt, s a rend megőrizte az életet. Az asszonyok szava megálmodtatta a jelenlévőkkel azt a letűnt világot, s a felcsendülő népdalok tüzet loptak a szívekbe, s reményt, hogy érdemes folytatni, átadni a kincset az utánunk jövőknek.

 

Comments are closed.