Tulifánt énekes-filmes gyerektábor

 

 

Időpont: Június 15-22ig

Helyszín: Lakitelek, Szikra tanya 4.

 

Minden ember tud énekelni.

Minden gyerek is tud és szokott énekelni. Kiskamasz korban ez a készségünk elkezd háttérbe szorulni. Jaj de sokszor halljuk, hogy „jaj, én nem tudok énekelni!” Bizony, a magyar tinédzserek csak a legritkább esetben énekelnek. Sőt, sajnos a felnőttek között is ritka az együtt éneklő társaság. Bezzeg néhány generációval korábban!

            Ha újra énekelni akarunk, forduljunk megint a gyerekdalok felé. Mit énekelnek a mai gyerekek tízpercben az iskolaudvaron? Többnyire idétlenségeket. Például: Csoko-csoko-lá-dé… hangzik a lányok spontán és kifogyhatatlan ritmusgyakorlata. A temető mély árkában két halálfej kuglizik – éneklik a fiúk. Szüleik, nagyszüleik, dédszüleik korában ugyanúgy megvoltak a hasonló iskolai gyerekdalok. Az iskolai folklór ritkán került néprajzkutatók, gyűjtők érdeklődési körébe. Táborunk a mai gyermekek iskolai énekeiből/mondókáiból ugyanúgy merít, mint szüleik, nagyszüleik, dédszüleik iskolás énekeiből, határon innen és túl.

            A tábor célja, hogy megszerettesse az éneklést a mai fiatalokkal. A tábor keretében két vagy három feldolgozott film készül, ahol a résztvevő gyermekek hangja, ezen kívül rajza, élőszereplős kisfilm esetében a gyermek maga is látszik. A tábor utolsó estéjén filmbemutatót tartunk, később a filmek széles nyilvánosságra (online fájlmegosztóra) kerülnek.

 

A dalok többnyire nem ismertek a felnőttek világában, a gyermekek viszont ismerik. Hogyan felejtik el a gyermekek ezeket a dalokat nagykorukra? És miért nem foglalkozott eddig más kutató a folklór eme nyilvánvaló rétegével? – rejtély.

Persze a legfontosabbak, a gyermek résztvevők, szereplők, énekesek, no és az énekeket betanító pedagógusok stb.

A táborozó gyermekeket az első napon három törzsbe soroljuk, ami lehetőséget biztosít a differenciált foglalkozások lebonyolítására. A három csoport differenciált foglalkozása során megoldható, hogy míg az egyik éneket tanul, a másik rajz vagy díszlet kialakításon dolgozik, a harmadik csoport pedig múzeumpedagógia foglalkozáson vagy kültéri szabad programon vesz részt. A három felnőtt lesz a három törzsfőnök, az ifi-k pedig szükség esetén helyettesítenek, vagy besegítenek. A törzsek olykor versengenek, de a hét folyamán olykor egy közös cél érdekében összefognak.

A tábor szervezője 2022-ben a Mezőségi Őrzőkör Alapítvány

A táborban 15 határon túli és 15 Magyarországi gyermek vesz részt.

A tábor megrendezését a ProFilii Alapítvány támogatta

Comments are closed.