Nemzeti Sportárverés az Erdélyi Szórványmagyarságért

Április 23-tól - május 31-ig tart a "Nemzeti Sportárverés az Erdélyi Szórványmagyarságért" elnevezésű aukció, amely talán a valaha volt legrangosabb sportárverés MagyarországonKözel 100 olimpiai bajnokunk, és rajtuk kívül is számos legendás sportoló által felajánlott relikviára, köztük sporttörténeti értékű ereklyékre lehet licitálni a www.licit.hu/sportarveres oldalon.

Talán tiszteletlenség, de mégis kiemelnénk néhány nevet csak illusztrációképpen: Albert Flórián, Berki Krisztián, Buzánszky Jenő, Dávid Kornél, Éles József, Grosics Gyula, Gyurta Dániel, Kemény Dénes, Kertész Alice, Kovács "Kokó" István, Kovács Antal "Atom Anti", Kökény Beatrix, Magyar Zoltán, Marian Cosma, Martinek János, Mészöly Kálmán, Nagy Tímea, ifj. Ocskay Gábor, Pálinger Katalin, Regőczy Krisztina, Schmitt Pál, Storcz Botond, Szabó Bence, Tóth Krisztina, Vajda Attila, Zsíros Tibor. A fő-fő ereklye az az ötkarikás nemzeti lobogó, amelyet 77 olimiai bajnokunk szignált a határon túli magyarság támogatásának szándékával. Licitálni lehet még többek között a 3-szoros olimpiai bajnok vízilabda válogatott tagjai által aláírt ereklyékre, a "svédverő" labdarúgó válogatott mezére, a női és a férfi kosárlabda válogatott mezére, sőt az 1999-ben EB-döntőbe jutott kosárlabda válogatott tagjai (köztük az azóta elhunyt Orosz László) által aláírt mezre is.

Az árverés kedvezményezettje a Mezőségi Őrzökör Alapítvány, amely a befolyt bevételt a Mádl Dalma elnök asszony védnöksége alatt működő Bástya Egyesület támogatására fordítja. Az egyesület az erdélyi mezőségben található magyar falvakban, Vicén és Magyardécsén alapított szórványkollégiumokat. Ezek működése sikertörténet a helybeli közösségek, a helyi iskolák és a bentlakó gyermekek szempontjából is. A vicei Bástya Kollégium ezért is kaphatta meg 2012 februárjában a Nemzeti Jelentőségű intézmény kiemelt státuszt a magyar kormánytól. Az egész Kárpát-medence szerte elvileg alkalmazható stratégia lényege, hogy a fogyatkozó magyar ajkú gyermekek száma miatt a bezárás réme által fenyegetett határon túli magyar iskolákat moldvai csángó és erdélyi szórványmagyar falvakból származó magyar gyerekekkel "töltik fel" bentlakásos kollégiumok létesítése által. 

További információk:

- Mezőségi Őrzőkör Közhasznú Alapítvány elnöke, Felföldi Zoltán - 06 70 33 64 153felfold@yahoo.com

- Szervezés: Posch Dániel - 06 20 205 36 45; Reggel József – 06 30 98 20 898

Comments are closed.